Vergeet het weglatingsstreepje niet!

Gratis oog dankzij weglaten streepje?

Je kent ze vast wel: uitdrukkingen als voor- en naschoolse opvang, binnen- en buitenland, radio- en televisiefragmenten, boven- en onderbouw. Samentrekkingen, noemen we dat.

Het weglatingsstreepje in het eerste deel geeft aan dat een gedeelte van het woord is weggelaten. Dat weggelaten stukje wordt wél genoemd in het tweede deel. Want het gaat hier natuurlijk om voorschoolse en naschoolse opvang, binnenland en buitenland etc.

Soms vergeten mensen om zo’n weglatingsstreepje weer te geven. En dat leidt dan wel eens tot komische teksten, zoals op de foto hierboven, die ik afgelopen week in Tiel maakte. Ze bedoelen hier natuurlijk een gratis oogmeting of hoormeting, en niet een gratis oog :-). Correct was dus geweest: gratis oog- of hoormeting. Mét weglatingsstreepje.

Andersom komt het ook wel eens voor dat er wél een weglatingsstreepje staat, terwijl dat niet nodig is. Bijvoorbeeld bij een samentrekking als voortgezet en beroepsonderwijs. Na voortgezet komt geen weglatingsstreepje. Dat komt omdat je voortgezet onderwijs voluit niet aan elkaar schrijft.

Draai je het om, dan schrijf je beroeps- en voortgezet onderwijs. Na beroeps komt wél een weglatingsstreepje, omdat je beroepsonderwijs voluit wél aan elkaar schrijft.

This entry was posted in Tips and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.