‘Valentijns…’: hoofdletter of niet?

IMG_101114 februari: Valentijnsdag! Omdat deze dag gezien wordt als een officiële feestdag, schrijf je Valentijnsdag met een hoofdletter.

Samenstellingen die beginnen met het woord Valentijns, schrijf je met een kleine letter. Bijvoorbeeld valentijnskaart, valentijnsdiner, valentijnsactie.

Op de site van Onze Taal vind je een hele lijst met officiële feestdagen en daarvan afgeleide woorden.

Happy Valentine X

Posted in Tips | Tagged , , , , , , , , , | Leave a comment

‘Een heel/hele fijne vakantie’?

Hele fijne feestdagen!Wens je iemand nu Een heel fijne vakantie of Een hele fijne vakantie? Het goede nieuws is dat het allebei mag. Het ligt er maar net aan hoe formeel of informeel je over wilt komen.

Strikt genomen zou alleen Een heel fijne vakantie correct zijn. Heel is een bijwoord dat iets zegt over het bijvoeglijk naamwoord fijne. En bijwoorden worden in de regel nooit verbogen. Volgens Onze Taal wordt de schrijfwijze Een heel fijne vakantie dan ook gezien als meer formele, verzorgde (schrijf)taal.

De variant Een hele fijne vakantie hoor je vaak in gesproken taal. Het klinkt vrij natuurlijk. En informeel. Onze Taal voegt daar nog aan toe dat je met hele fijne nog net iets sterker laat merken dat je ook écht meent wat je zegt. Dat je iemand écht en oprecht die fijne vakantie wenst.

Dus als je iemand Een hele fijne vakantie wenst, maak je geen taalfout, maar geef je op een informele manier aan dat je van harte hoopt dat die persoon een fijne vakantie zal hebben.

En op dezelfde manier kun je iemand dus ook gerust alvast HELE FIJNE FEESTDAGEN wensen :-)!

Posted in Tips | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

Online rijmhulp bij sinterklaasgedichten

IMG_0358Zit je ook altijd zo te zwoegen op je sinterklaasgedichten en kun je wel wat hulp gebruiken? Maak het jezelf makkelijk en kijk eens op onderstaande websites.

  • www.mijnwoordenboek.nl/rijm.php: type een woord in en zie welke woorden erop rijmen;
  • www.rijm.nu: eveneens met rijmwoordengenerator, plus honderden voorbeeldgedichten;
  • www.sinterklaasgedichten.com: rijmtips, gedichtengenerator en kant-en-klare sinterklaasgedichten;
  • www.vijftwaalf.nl/rijmtips: veel rijmtips, alles over rijmschema’s en leuke voorbeeldgedichten (ook voor BN’ers – ‘ter lering en vermaak’ ;-));
  • en om het jezelf nog makkelijker te maken zijn er speciaal voor op je smartphone of tablet diverse rijmhulp-apps.

Veel succes, maak er iets moois van!

TIP
O ja. Vergeet natuurlijk niet om je gedichten nog even na te lopen op spel- en taalfouten! Ook de online gedichtengenerators zijn geen garantie voor foutloze gedichten ;-).

 

Posted in Tips | Tagged , , , , , | Leave a comment

‘Word fan’ of ‘Wordt fan’?

Word fan van De roze pen!Niks mis mee, om iemand te vragen fan van jou te worden. Meestal gaat het dan over je Facebook-pagina trouwens. Zo’n call to action is heel effectief in bijvoorbeeld je e-mailhandtekening of onder aan een blogartikel.

Maar schrijf je nu word of wordt? Het enige juiste antwoord hier is word.

Word fan!

Er is sprake van een gebiedende wijs en dan schrijf je de stam van het werkwoord (hele werkwoord min de uitgang -en, weet je nog ;-)?). Op dezelfde wijze schrijf je bijvoorbeeld ook meld je aan (en niet: meldt je aan) en meld u aan (let op, het is wel: meldt u zich aan – zie mijn eerdere schrijftip hierover).

Trouwens, over fans gesproken, ken je mijn Facebook-pagina al? Ik zou zeggen:
Word fan van De roze pen! Rijmt nog ook :-).

Posted in Tips | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

‘Eftelingtheater’ of ‘Efteling-theater’?

Sprookjesboom de Musical - een wonderlijk muziekfeestMijn zoontje mag vanmiddag optreden in het Eftelingtheater; hij heeft een rolletje in de voorstelling ‘Sprookjesboom de Musical – een wonderlijk muziekfeest’! Hoe leuk is dat?!

Maar woorden als Eftelingtheater, schrijf je die nu aan elkaar of toch met een streepje ertussen (Efteling-theater)? Goed nieuws: het mag allebei :-).

De woorden Efteling en theater samen kun je zien als een samenstelling (het is het theater van de Efteling). En samenstellingen schrijven we doorgaans gewoon aan elkaar vast. Eftelingtheater dus. Maar omdat het hier een samenstelling met een eigennaam van een attractiepark (Efteling) betreft, is er ook iets te zeggen voor een streepje (Efteling-theater). Door het streepje krijgt de eigennaam Efteling namelijk extra nadruk en is-ie beter herkenbaar.

Eerder schreef ik al eens deze tip over samenstellingen met sociale-netwerksites en eigenlijk werkt het met Eftelingtheater dus precies zo.

Dacht ik… :-). Want toen ik net ging googelen zag ik dat de Efteling haar theater Efteling Theater noemt! Met twee hoofdletters. En ja, dat mag dus ook gewoon ;-). Efteling Theater is als zodanig dus ook op zichzelf een eigennaam. En bij een eigennaam van een bedrijf of organisatie (of in dit geval theater) ben je vrij in hoe je die schrijft en mag je dus afwijken van de standaardspelling. En ja, ook daarover schreef ik al eens een tip.

Maakt het er allemaal niet makkelijker op. Of juist wel ;-), ’t is maar net hoe je het ziet. Wij gaan er in elk geval een bijzondere theatermiddag van maken!

Posted in Tips | Tagged , , , , , | Leave a comment