Schrijf een persoonlijk bericht als je iemand op LinkedIn uitnodigt

Ontvang jij ze vaak? LinkedIn-uitnodigingen van mensen, zonder een persoonlijk berichtje erbij? Wat doe je dan? Om eerlijk te zijn gooi ik ze vaak weg.

Meestal zijn die uitnodigingen namelijk van mensen die ik niet ken, die me ook niets zeggen en waarvan me absoluut niet duidelijk is waarom ze met mij willen linken. De functieomschrijving is soms ook nog eens zo ‘vaag’ dat ik denk dat ik misschien wel met een ‘spammer’ te maken heb. En die wil ik buiten de deur houden!

Natuurlijk, het kan gebeuren dat je op een netwerkbijeenkomst zoveel kaartjes uit hebt gedeeld dat je vindt dat het je te veel tijd kost om al die mensen ook nog een persoonlijk berichtje bij je uitnodiging te sturen.

Het kan ook zijn dat je met iemand wilt linken die je zo uitgebreid gesproken hebt of die je al zo goed kent dat een persoonlijke toelichting bij je uitnodiging overbodig lijkt.

Toch zou ik je aanraden het wel te doen: een kort, persoonlijk bericht toevoegen wanneer je iemand via LinkedIn uitnodigt om aan je netwerk toe te voegen. Dat hoeft je helemaal niet veel tijd te kosten, een paar regels is voldoende. In die regels geef je bijvoorbeeld aan waar jullie elkaar van kennen en waarom het interessant is om met elkaar te linken of waarmee je die persoon zou kunnen helpen. Bijvoorbeeld:

Beste Pieter,

Leuk je vanmorgen ontmoet te hebben bij de bijeenkomst van BiB! Ik zou je graag toevoegen aan mijn LinkedIn-netwerk.

Veel succes met alles en als je nog eens hulp nodig hebt op tekstgebied neem dan gerust contact met me op.

Hartelijke groet,
Jenny

Het is natuurlijk het leukst als je in je bericht ook iets schrijft wat specifiek voor die persoon of het gesprek dat jullie gehad hebben van toepassing is. Bijvoorbeeld:

Beste Linda,

Leuk je vanmorgen ontmoet te hebben bij de bijeenkomst van BiB! Heeft je bezoek aan de toeristeninfo na afloop nog iets opgeleverd?

Komende week mail ik je nog een aantal tips en websites door over bloggen en sociale media, die moet ik nog even voor je op een rijtje zetten.

Zoals afgesproken zou ik je wel graag vast toevoegen aan mijn LinkedIn-netwerk.

Hartelijke groet en je hoort nog van mij,
Jenny

Het is een vorm van relatiebeheer. Je laat ermee zien dat je aandacht hebt voor de mensen met wie je omgaat. Mensen die jou misschien nog wel eens aan werk kunnen helpen of die zelf klant bij je worden.

Bovendien speel je jezelf in de kijker. Door alleen een standaarduitnodiging te sturen maak je het mensen wel erg makkelijk om voorbij te gaan aan wie jij bent en wat jullie misschien aan elkaar kunnen hebben! En dat is een gemiste kans!

This entry was posted in Artikel, Tips and tagged , , . Bookmark the permalink.