Zorg voor een rustige bladspiegel (óók met tekst)

Je kent ze vast wel: van die TEKSTEN waarin TE PAS en TE ONPAS HOOFDLETTERS worden GEBRUIKT, die vol staan met allerlei afko’s, waarin hele stukken tekst cursief of onderstreept staan, waarin je het éne accentteken na het ándere tegenkomt en waarin één uitroepteken of vraagteken nooit genoeg is!!!!!

Zulke teksten ogen nogal onrustig, soms zelfs schreeuwerig. Ze kunnen behoorlijk irritant overkomen op een lezer. En daardoor haakt die misschien af. Zonde, vind je niet?

Zorg daarom voor een rustige bladspiegel. Dat doe je voor een groot deel met de lay-out van je tekst (lettertype en -grootte, indeling in tekstblokken, marges, afbeeldingen, lettertype et cetera).

Maar ook met je tekst zelf kun je rust creëren. Of schreeuwerigheid voorkomen ;-).
Bijvoorbeeld door:

  • afkortingen zoveel mogelijk voluit te schrijven;
  • zuinig aan te doen met uitroeptekens en als je er al een gebruikt, er dan ook echt maar één te schrijven (dat laatste geldt ook voor vraagtekens);
  • getallen zo veel mogelijk in letters uit te schrijven (in elk geval getallen onder de twintig, tientallen, honderdtallen et cetera, zie ook Onze Taal);
  • alleen de écht belangrijke tekstdelen te accentueren door ze vet of cursief te maken (liever niet onderstreept);
  • gewoon drie puntjes te schrijven i.p.v. tien…

Natuurlijk is er niets mis mee om af en toe een accent te leggen in je tekst. Helemaal niet zelfs. Maar onthoud hierbij dat overdaad vaak schaadt.

This entry was posted in Tips and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.