Zorg dat je iemands naam goed schrijft

Hoe vind jij het als iemand jouw naam verkeerd schrijft? Dat je bijvoorbeeld in een artikel wordt genoemd, maar het bijna lijkt of het over iemand anders gaat? Want jouw naam schrijf je echt als…

Ach, misschien til je er wel niet zo zwaar aan.

Maar voor hetzelfde geld wind je je er toch over op. Baal je ervan. Net als ik, stiekem. Ik heet geen JAnny, ik heet JEnny, denk ik dan. Om maar te zwijgen over mijn achternaam die geregeld als van Rooy (met y i.p.v. ij) geschreven wordt of, erger nog, als de Rooy! Grrrr 😉. Ook leuk: mijn dochter heet Sofie (met f en niet met ph), maar sommige mensen blijven haar naam hardnekkig als Sophie schrijven. Waarom?!

Een foutje of een vergissing is zo gemaakt. En het overkomt de besten. Maar als je in je tekst iemands naam noemt of iemand citeert, check dan even hoe je die naam schrijft en of je dat goed hebt overgenomen. Het is vaak een kleine moeite.

Ook ik betrapte mezelf er onlangs op dat ik een mail schreef aan de heer Mak, terwijl de goede man toch echt Bak heette. Oeps, foutje… Maar ik zag het nog wél op tijd (even je tekst goed nalezen voordat je op ‘verzenden’ klikt).

Natuurlijk, er zijn ergere dingen te bedenken. En grovere fouten. Maar het is een kwestie van aandacht, van zorgvuldigheid om een naam van iemand gewoon zo weer te geven als-ie is.

Doe je dat niet, dan kun je een slordige indruk maken. En zo wil je als professional niet te boek staan, toch?

 

This entry was posted in Tips and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.