Plan genoeg tijd in als je schrijft

Schrijven: de een is er beter in dan de ander. En schrijft daarom misschien ook sneller dan de ander. Maar voor iedereen geldt: neem er genoeg tijd voor.

Maar wat is genoeg? Moet je soms dagen- of wekenlang met één tekst bezig zijn? Nee hoor, liever niet zelfs. Tenzij je een roman van 300 pagina’s schrijft natuurlijk ;-).

Houd deze drie tips in gedachten:

 1. Vooraf
  Zorg dat je voordat je gaat schrijven al de grote lijnen in je hoofd hebt. Of op een kladje. Dus ja: dat vereist wat voorwerk. Maar het scheelt je ook tijd en frustratie tijdens het schrijven zelf. Want niemand wordt blij als-ie na een half uur nog steeds naar een leeg Word-document zit te staren ;-).
 2. Tijdens
  Spreek van tevoren een tijd met jezelf af dat je daadwerkelijk gaat schrijven,
  bijvoorbeeld 30 minuten. Houd je daaraan en laat je niet verleiden iets anders te doen in die 30 minuten. Als het echt niet genoeg is neem je even pauze en ga je daarna nog een keer 30 minuten verder. (Bij grotere teksten is dat natuurlijk meer.)
 3. Na afloop
  Laat als je klaar bent je tekst nog even liggen voordat je die publiceert of verstuurt.
  Liefst een dag, maar als dat niet kan bijvoorbeeld een uur. Doe in die tussentijd iets totaal anders. En kijk daarna nog één laatste keer met een frisse blik naar je tekst. Dan haal je er meestal nog net die laatste spelfout of overbodige zin uit. Oók de meest geoefende schrijver ziet wel eens iets over het hoofd!

Besteed bij het schrijven van je tekst aandacht aan alle drie deze punten. Zie het schrijven van je tekst maar als het eten van een goede maaltijd. Die is ook niet compleet zonder voorafje en toetje :-).

This entry was posted in Tips and tagged , , , . Bookmark the permalink.