Kerstkaarten schrijven: ja of nee?

Stuur jij je klanten en relaties een kerstkaart rond deze tijd van het jaar?

Veel mensen vinden de kerstkaart een beetje passé. Er worden er ook steeds minder verstuurd. In het laatste nummer van Onze Taal staat zelfs een stukje over het woord kerstkaartenmoe.

Ik moet zeggen dat ik het zelf wél altijd doe. Vorig jaar stuurde ik een digitale kerstgroet naar mijn relaties, dit jaar heb ik mooie kaarten laten maken en de teksten met de hand geschreven.

Van mijn kerstgroet probeer ik altijd iets persoonlijks te maken. Niet het standaard ‘prettige kerstdagen en gelukkig nieuwjaar’ en vervolgens mijn naam eronder. Nee, het is voor mij een manier om echt even stil te staan bij degene aan wie ik de groet richt en de relatie die ik met die persoon heb (zakelijk gezien dan ;-)).

Wat heb ik voor die persoon betekend het afgelopen jaar en wat heeft hij of zij voor mij betekend? Wat hebben we samen gedeeld? Hoe willen we samen verder? Daar denk ik over na bij het schrijven. Het is dus een stukje reflectie naar mezelf.

Aan de andere kant kan ik in zo’n persoonlijke kaart ook mijn waardering voor iemand uitspreken. Klanten zijn ook maar ‘gewoon mensen’ en wie vindt het nou niet leuk om af en toe een compliment te krijgen?

Maar dat kun je op elk ander moment toch ook doen, zul je misschien denken. Tuurlijk, daar heb je kerst en een kerstkaart ook niet per se voor nodig. Maar het is wel een natuurlijk moment nu, zo tegen het eind van het jaar, om zo’n kaart of zo’n mail te schrijven. December is bij uitstek de maand om terug te blikken en vooruit te kijken.

Het schrijven van een kerstkaart kan dus méér zijn dan alleen een kerst- of nieuwjaarswens overbrengen. Het is ook een stukje relatiebeheer en klantenbinding. Om dat op een persoonlijke manier te doen kost je misschien wel even wat tijd, maar levert je ook iets op: een sterkere relatie met je (potentiële) klant en wie weet volgend jaar ook wel meer werk!

Ik wens je alvast fijne feestdagen en een tiptop 2013! En misschien krijg jij volgend jaar ook wel een persoonlijke kerstgroet van mij ;-)…

 

This entry was posted in Artikel and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.