Foujte bedankt!

Mesnen leezn geen afzodnerlijke lettres, mara hele woroden. Een letter die op de verkeerde plek staat kun je daardoor makkelijk over het hoofd zien. Je begrijpt toch wel wat er bedoeld wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat zolang de eerste en laatste letter van een woord op de juiste plek staan, we prima begrijpen om welk woord het gaat. Er is niemand die de eerste zin van deze alinea niet kan lezen.

Voor teksten die je zelf geschreven hebt, geldt dit nog veel sterker. Omdat jij degene bent die de tekst ‘verzonnen’ heeft, is je brein als het ware voorgeprogrammeerd om te lezen wat er moet staan.

En dus lees je makkelijker over fouten heen. En merk je niet op dat je dat ene woord vergeten bent. Of misschien wel twee keer achter elkaar getypt hebt.

Denk niet dat jij de enige bent bij wie dit regelmatig gebeurt. Dit werkt zo bij iedereen. Maar je kunt er wél wat aan doen ;-).

Geen enkele tekst is meteen bij de eerste keer perfect
. Sterker nog, echt perfect wordt-ie waarschijnlijk nooit ;-). Maar door je tekst nog eens rustig na te lezen voordat je deze publiceert of verstuurt, kun je echt een verbeterslag maken. Doe het niet meteen, maar laat je tekst eerst even rusten. En kijk er daarna met een frisse blik naar. Het is de moeite waard, want tijdens het nalezen van je tekst kom je negen van de tien keer fouten op het spoor waar je eerder blind voor was!

Zonder die fouten is je tekst professioneler. Hij leest prettiger en laat je lezers zien dat jij met zorg te werk gaat. Je wekt het vertrouwen van je lezers. En dat wil je. Want die lezers kunnen zomaar klanten worden. Ambassadeurs. En wie wil dat nu niet?

De volgende keer geef ik je een handige checklist die je kunt gebruiken bij de laatste check van je tekst. Tot dan!

BONUS:
Erg vermakelijk vind ik de YouTube-filmpjes van ‘Your Grammar Sucks’, zoals deze raphttps://www.youtube.com/watch?v=iBTSkmQYynU

This entry was posted in Tips and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.