Ben jij blind voor je eigen fouten?

Taalfouten hebben we het dan over hè, de rest laten we voor het gemak even achterwege ;-). En laat ik je maar meteen uit de droom helpen: iedereen is blind voor z’n eigen fouten. De een misschien wat meer dan de ander, maar dat is nu eenmaal hoe het werkt in ons brein.

Als jij een tekst schrijft, ‘bedenk’ je die zelf. Je hersenen ‘weten’ wat je wilt schrijven en ‘lezen’ vervolgens vaak gewoon wat ze bedacht hebben. Ze zijn als het ware voorgeprogrammeerd om te lezen wat er zou moeten staan. Een kleine slip of the pen zien we dan makkelijk over het hoofd.

Een woordje vergeten of juist dubbel geschreven, ik wordt toch per ongeluk met -dt, of dingen als we kijken hoed goed je kunt leren (waar je in je hoofd gewoon even te snel gaat, waardoor je de d van goed al achter hoe typt): we lezen er zo makkelijk overheen.

Zonde!

Maar nu je weet dat dit zo is, kun je er ook iets aan doen :-). Je kunt je tekst zelf nog eens rustig nalezen nadat je er even afstand van genomen hebt. Of je kunt iemand anders vragen dat te doen. Iemand uit je nabije omgeving of een professional.

Ik schreef hier eerder al de volgende tips/artikelen over. Misschien ken je ze nog niet:

En nu maar hopen dat ik zelf nergens blind voor ben geweest ;-).

This entry was posted in Tips and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.